Bonny-Bock Kft.

Kiadásai bevételt termelnek.

Hírek

Nyitólap / Hírek / Segítség! Nyakamon maradt a cégem!

Segítség! Nyakamon maradt a cégem!

Írta: Miskei Ildikó Dátum: 2015-02-24

Céget alapítani napok alatt is lehet. De megszabadulni tõle? Néha évek alatt sem sikerül.

Nézzük meg, milyen lehetséges megoldások léteznek erre a sokakat érintõ problémára?

Hogy miért akarunk megszabadulni a vállalkozásunktól, annak több oka is lehet, de a legjellemzõbb  - fõleg ha valamilyen kényszerhelyzet szülte a vállalkozást  - hogy megszûnik az „ok”, amiért létrehoztuk, vagy valós vállalkozási terveink voltak ugyan, de az elsõ évben már annyi adótartozást halmoztunk fel, ami megfojtotta a céget. (Ez utóbbi eset elkerülésére mutatunk majd néhány praktikát, ötletet a következõ írásunkban.)

Sajnos a vállalkozások nem szüneteltethetik magukat, mint az egyéni vállalkozók, akik számára a megszüntetés is sokkal egyszerûbb. Ha nincs adótartozásuk, egyszerûen „visszaadják” az egyéni vállalkozásukat. Ennek módjáról ezen a linken található egy összefoglaló írás:

http://www.nyilvantarto.hu/hu/evig_megszuntetes

Tehát adott a helyzet, van egy vállalkozásunk, ami már nem termel bevételt, még is vannak költségeink vele kapcsolatban a lelki teherrõl, ami a vállunkat nyomja miatta, már nem is beszélve. Minden vágyunk, hogy megszabaduljunk tõle valahogy, mit tehetünk ilyenkor?

Lehetséges megoldások:

 

Talán a legegyszerûbb és leggyorsabb megoldás, ha sikerül eladnunk a céget. Az interneten számtalan olyan vállalkozás hirdeti magát, aki cégeladással foglalkozik, de az elmúlt években könyvelõirodánkat is több ilyen cég kereste meg.

Jó esetben akár még nyereséget is realizálhatunk az eladásból és sok esetben még az sem számít, ha vállalkozásunk adótartozással rendelkezik. Mindenképpen érdemes utánajárni ennek a lehetõségnek.

Legyünk azonban nagyon körültekintõek, informáljuk le a felvásárló vállalkozást, mindent – fõleg a felelõsségeket – írásban rögzíttessünk. És az általunk átadott dokumentumokról, bizonylatokról készítsünk tételes listát.

 

Végelszámolás bár szintén egy zökkenõmentes út a cégünk bezárásához, de már idõigényesebb – még az egyszerûsített végelszámolási eljárás is elhúzódhat akár egy évig is – és költségeink is lesznek vele kapcsolatban. Ezek jellemzõen: ügyvédi költség, illetékek, könyvelõi díj.

Végelszámolót azonban nem kell külön felkérni, az lehet a vállalkozás ügyvezetõje, tulajdonosa is.

Amivel számolnunk kell, az az adóhatóság részérõl egy 5 évre visszanyúló átfogó ellenõrzés.

Fontos azonban tudnunk, hogy végelszámolás csak abban az esetben lehetséges, ha vállalkozásunknak semmilyen tartozása nincs, még a tulajdonosok felé sem. (pl. tagi kölcsön).  Ha a tartozások rendezésére nem áll rendelkezésünkre a cég kasszájában, bankszámláján megfelelõ fedezet (pénz) akkor csak felszámolási eljárásban gondolkodhatunk.

 

Felszámolási eljárást kérhetünk saját magunk ellen is. Ez már valóban a nem szeretem kategória, mindenképpen érdemes hozzá segítséget kérni.

Ezen a linken bõvebb tájékoztatást talál a témában, de számtalan ügyvédi iroda vállal felszámolási eljárásban való közremûködést. Itt azért már elég jelentõs költségekkel kell, számoljunk.

http://cegproblemak.hu/felszamolas

 

Alvó cég: vagy azért mert az elõbbiek közül egyikbe sem akarunk, merünk belevágni vagy azért, mert úgy gondoljuk, késõbb még felélesztenénk a vállalkozásunkat, megtartjuk, de úgy, hogy a legkevesebb gondot okozza számunkra.

Ennek a legegyszerûbb módja, ha olyan könyvelõirodát bízunk meg cégünk gondozásával, aki felelõsséggel és a legkevesebb adminisztrációval, tényleges kapcsolattartással foglalkozik a szunnyadó cégünkkel.

Könyvelõirodánk évi egyszeri 30 000,- Ft + áfa összegért vállalja az alvó cégek könyvelését, bevallásaik benyújtását, éves beszámolójuk elkészítését, közzétételét valamint az adóhatóságok folyószámláinak figyelését. Ha szükséges, adótartozás esetén közremûködünk méltányossági vagy részletfizetési kérelmek benyújtásában.

Fontos tudni, hogy amíg egy vállalkozásnak élõ adószáma van, addig minden olyan elõírás vonatkozik rá - függetlenül attól, hogy nem folytat bevételszerzõ tevékenységet (nincs bevétele) -  mint azokra a cégekre, melyek ténylegesen mûködnek.

Köteles fenntartani bankszámlaszámot (és fizetni annak havi költségeit, különben a bank megszünteti a számlát, ami miatt viszont a NAV büntethet meg), köteles beadni a rá irányadó bevallásait, akkor is, ha azok nullások.

 

Ha fentiekkel kapcsolatban további kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal! Segítünk!

Elérhetõségeinket honlapunkon találja.

http://www.bonnybock.hu/kapcsolat.php

Kövessen minket Facebook-on, hogy értesüljön aktuális híreinkrõl. Ne feledje, legközelebb bemutatjuk, milyen módszerekkel tudja elkerülni, hogy vállalkozása már az elsõ évben elsüllyedjen az adótartozásokban!

https://www.facebook.com/bonnybockkft