Bonny-Bock Kft.

Kiadásai bevételt termelnek.

Hírek

Nyitólap / Hírek / Egyéni vállalkozóknak!

Egyéni vállalkozóknak!

Írta: Miskei Ildikó Dátum: 2015-02-25

Ma van a 1453-as bevallás beadási határideje. Gondolom sokan az utolsó napra hagyták a bevallás benyújtását, így talán még nem késõ egy fontos – költséget generáló, tehát fizetendõ adót csökkentõ – lehetõségre felhívni a figyelmet.

Az egyéni vállalkozónak lehetõsége van arra, hogy útnyilvántartás vezetése helyett – saját tulajdonú személygépkocsi használata címén, függetlenül az üzemeltetett személygépkocsik számától – havi 500 kilométernek megfelelõ költséget számoljon el a személygépkocsi üzemi célú használata miatt. Ezt az elszámolási módszert is csak a teljes adóévre – illetõleg az adóéven belül a tevékenység teljes idõtartamára – lehet alkalmazni. Amennyiben az egyéni vállalkozó ezt a módszert választja, akkor az üzemanyagköltség a norma szerinti üzemanyag-mennyiség figyelembevételével a NAV által közzétett ár alapulvételével, a fenntartási költségek pedig kizárólag a kilométerenkénti 9 forint általános személygépkocsi-normaköltség alkalmazásával számolhatók el. A költség elszámolásának a napja ebben az esetben is az év mindazon hónapjának elsõ napja, amelyre vonatkozóan az egyéni vállalkozó 500 kilométer átalányt számolt el. Az õstermelõkhöz hasonlóan az 500 kilométer költségátalányt választó egyéni vállalkozóknak sem kell cégautóadót fizetniük.

NAV által közzétett üzemanyag ár itt található:

http://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/uzemanyag/uzemanyagarak/2014_uzemanyagarak.html?query=%C3%BCzemanyag%20%C3%A1rak

Ha 2014-re már nem tudja érvényesíteni ezt a költséget, ne felejtse el, 2015-ben is alkalmazhatja ezt a módszert!