Bonny-Bock Kft.

Kiadásai bevételt termelnek.

Hírek

Nyitólap / Hírek / KATA – Mikor nem kell bankszámlát nyitni

KATA – Mikor nem kell bankszámlát nyitni

Írta: Miskei Ildikó Dátum: 2015-03-06

Az Art.  (Adózás Rendjérõl szóló tv) rendelkezik a pénzforgalmi számla nyitásról. Azt fogalmazza meg, hogy kinek kell pénzforgalmi számlát nyitnia. Aki nem tartozik ebbe a körbe, annak nem kell.

A lényeg, hogy a jogi személyeknek (tehát egyéni vállalkozónak nem) és annak, aki áfa fizetésre kötelezett, akkor is, ha egyéni vállalkozó. Tehát, az, hogy KATA-s vagy sem, lényegtelen, akkor nem kell nyitnia vállalkozói pénzforgalmi számlát, ha egyéni vállalkozó és az áfa körön kívül van. Ha pedig nem kötelezett pénzforgalmi számla nyitására, a saját, lakossági bankszámlájához tartozó bankkártyájával azt fizet ki, ami csak jól esik. :)

Idézet a törvény szövegébõl:
" A belföldi jogi személynek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek - ideértve az egyéni vállalkozót is - (a továbbiakban együtt: pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó) legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie. Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó rendszeres gazdasági tevékenysége körében kizárólag pénzforgalmi számlát nyithat."