Bonny-Bock Kft.

Kiadásai bevételt termelnek.

Hírek

Nyitólap / Hírek / AIRBNB – Aludj a lakásomban... de úgy, hogy közben én is nyugodtan alszom!

AIRBNB – Aludj a lakásomban... de úgy, hogy közben én is nyugodtan alszom!

Írta: Miskei Ildikó Dátum: 2015-11-17

Már nem annyira új – 2008-ban alapították San Franciscoban – ez a XXI. századi „Zimmer frei”, melynek röviden a lényege az, hogy lakástulajdonosok – vagy tõlük azt erre a célra bérlõk – egy-egy szobát vagy az egész lakást online foglalási rendszeren keresztül bérbe adják pár napra vagy 1-2 hétre.

Mostanra már jól bejáratott a rendszer, így aki szeretne egy kis extra jövedelemre szert tenni, bátran belevághat.

De mi is kell ahhoz, hogy ne csak a vendégeink, de mi is nyugodtan aludjunk?

Röviden összefoglaljuk adózási oldalról, hogy mit is kell tennie annak, aki legális jövedelmet szeretne szerezni az AIRBNB-n keresztül.

Mivel az ilyen jellegû szálláshely szolgáltatás adóköteles tevékenység, ezért a NAV-nál adószámot kell igényelnünk. A tevékenységünk hivatalos neve „egyéb szálláshely szolgáltatás”, melyet adószámos magánszemélyként is végezhetünk, nem kell hozzá vállalkozást alapítani, még egyéni vállalkozóvá sem kell válnunk.

Az ingatlannal kapcsolatosan a kerületi jegyzõnél kell engedélyeztetni a tevékenységet – itt igazolnunk kell az ingatlannal kapcsolatos tulajdon jogunkat (esetleg haszonélvezeti jogunkat) vagy rendelkeznünk kell az eredeti tulajdonossal kötött bérleti szerzõdéssel, melyben kifejezetten hozzájárul, hogy az ingatlanában ezt a tevékenységet folytassuk.

Az engedély birtokában elsétálunk a kerületi Polgármesteri Hivatal Adóosztályára, ahol is bejelentkezünk az Idegenforgalmi adó alá (IFA). Végül beszerzünk egy vendégkönyvet és egy számlatömböt majd várjuk a vendégeinket...

 

A tevékenység adózása:

- Ha csak egy lakást adunk bérbe az AIRBNB-n keresztül nagyon kedvezõ a tevékenység adózása.

Átalányadózást választhatunk (itt feltétel, hogy a lakás tulajdonosai vagy haszonélvezõi legyünk), mely azt jelenti, hogy évente és szobánként 32 ezer forintot, valamint 20% EHO-t (vagyis 6 400,- ft-ot) kell megfizetnünk.

- Fizetnünk kell továbbá a vendégeink és az eltöltött éjszakák után (vendégéjszakánként) az adott vendégéjszaka bevételének 4%-át mint idegenforgalmi adót (IFA). Errõl év közben folyamatosan a tárgyhónapot követõ 15-ig bevallást is kell tennünk és az adót megfizetnünk.

- Fontos még, hogy adószámos magánszemélyként a bevételünkrõl számlát is kell kiállítanunk. A számlát a szolgálató felé állítjuk ki, akitõl a bevételt kapjuk. A vendégeink sem nekünk fizetnek, hanem az online rendszeren keresztül a szolgáltatónak, aki a közvetítõi jutalék levonása után utalja részünkre a szállás díját. Mi errõl az összegrõl állítjuk ki számláinkat a szolgáltató felé, akár havonta egy alkalommal, az adott hónapban beérkezett bevételeket összegezve.

Amennyiben több lakást szeretne valaki bérbe adni, már egészen más feltételekkel teheti ezt legálisan. Ha errõl szeretne bõvebb tájékoztatást, keresse fel irodánkat ügyfélfogadási idõben.

Idõpont egyeztetés: 0630-9222-798

Már a NAV is felfigyelt a tevékenységre, legalizálja amíg nem késõ!