Bonny-Bock Kft.

Kiadásai bevételt termelnek.

Hírek

Nyitólap / Hírek / A családi kedvezmény 2015-ös adóévre vonatkozó változásai

A családi kedvezmény 2015-ös adóévre vonatkozó változásai

Írta: Miskei Ildikó Dátum: 2015-02-10

2015. évben a kedvezményezett eltartott után érvényesíthetõ családi kedvezmény havonta és kedvezményezett eltartottanként

esetén.

A 2015-ös adóévrõl szóló bevallásban, munkáltatói elszámolásban a családi kedvezmény csak akkor érvényesíthetõ, ha az eltartottak, kedvezményezett eltartottak – a magzat kivételével – adóazonosító jele a nyilatkozaton szerepel.

2015. január 1-jétõl bõvült a családi kedvezmény jogosultjainak köre. A változás eredményeképpen jogosultnak minõsül a családi pótlékra jogosult magánszemély családi pótlékra nem jogosult házastársa.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben például a feleség nevelõszülõ – azaz a családban nevelt gyermek(ek) él(nek) –, akkor a kedvezmény szempontjából a férj is jogosultnak minõsül. Így lehetõség van arra, hogy év közben közösen érvényesítsék nem csak a közös, hanem a nevelt gyermek után járó családi kedvezményt is.

A családi kedvezményt az arra jogosult év közben az adóelõleg megállapítása során is érvényesítheti.

Amennyiben a magánszemély az összevont adóalapba tartozó bevételét olyan kifizetõtõl kapja, amely

minõsül, akkor a kedvezmény érvényesítésére vonatkozó adóelõleg nyilatkozatot adhat ezen kifizetõknek.

A változás eredményeképpen a családi kedvezmény például abban az esetben is érvényesíthetõ, ha a magánszemély tartós megbízási jogviszonyból, kifizetõtõl ingatlan bérbeadásból származó rendszeres jövedelmet szerez.

A 2015-ös adóévrõl szóló bevallásban, munkáltatói elszámolásban a családi kedvezmény csak akkor érvényesíthetõ, ha az eltartottak, kedvezményezett eltartottak – a magzat kivételével – adóazonosító jele a nyilatkozaton szerepel.

Az Szja törvény 2015. január 1-jétõl hatályos 48. § (3) bekezdés b) pontja értelmében az adóelõleg nyilatkozatban kötelezõ szerepeltetni az eltartottak, kedvezményezett eltartottak adóazonosító jelét. Azonban az Szja törvény 84/ZS. § (5) bekezdésében foglalt átmeneti szabályra tekintettel az adóelõleg nyilatkozatban csak 2016. január 1-jétõl kell az adóazonosító jelet kötelezõen feltüntetni. Azaz, míg 2015. évben igen, addig 2016. január 1-jétõl nem érvényesíthetõ a kedvezmény, ha az adóelõleg nyilatkozaton az eltartott (kedvezményezett eltartott) neve mellett kizárólag a természetes azonosító adatai szerepelnek.

2016-tól kezdõdõen két eltartott esetén a kedvezményezett eltartottanként érvényesíthetõ kedvezmény havi összege emelkedik fog.

A NAV weboldalai szerzõi jogvédelem alatt állnak.
A honlapon szereplõ információk változatlan tartalommal és formában szabadon terjeszthetõk.